JiL.al - Jeto i Lumtur

Arsyeja pse ne flemë kur jemi të sëmurë

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Merr lajme ekskluzive  

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë  duke klikuar këtu

Edhe pse ne njerëzit flemë rreth një e treta e jetës sonë, gjumi është ende një nga misteret e përjetshme të biologjisë. Deri më tani, pak ka qenë e njohur për faktorët gjenetikë ose molekularë që ndikojnë në nevojën tonë për gjumë.

Tani, studiuesit në Universitetin e Pensilvanisë Shkolla e Mjekësisë Perelman kanë studiuar më shumë se 12,000 linja mizash frutash dhe zbuluan një gjen të quajtur nemuri që kodifikon peptidin hipnotik Nur dhe rrit nevojën për gjumë. Studimi, i botuar në Science, zbuloi se ato miza frutash që nuk kishin gjenin nemuri u zgjuan më lehtë gjatë gjumit, ndërsa nevoja e tyre e fortë për më shumë gjumë ose për shkak të mungesës së gjumit ose për shkak të infeksionit u zvogëlua.

Nga ana tjetër, mungesa e gjumit duket se aktivizon aktivitetin e gjenit nemuri. Shprehja e rritur e gjeneve gjithashtu rriti kohën e gjumit në mizat e infektuara nga bakteret dhe rriti mbijetesën e tyre krahasuar me grupin e kontrollit të mizave të pa infektuara.

Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se për të luftuar infeksionin, nemuri ndoshta vret mikrobet që gjenden kryesisht në pjesët periferike të mizave të frutave dhe rrit gjumin përmes efektit të tij në tru.

Vini re se ka disa molekula të tilla si nemuri me shumë funksione që ndihmojnë në luftimin e infeksionit. Roli i kësaj, megjithatë, si një përmirësues i gjumit është veçanërisht i rëndësishëm për mbrojtjen e nikoqirit, raportojnë studiuesit.

“Megjithëse dihet mirë se gjumi dhe procesi i shërimit janë të lidhur ngushtë, ky studim lidh drejtpërdrejt gjumin me sistemin imunitar dhe ofron një shpjegim të mundshëm pse gjumi rritet gjatë një sëmundjeje”, thotë autori kryesor Amita Sehgal, Profesor i Neuroshkencës dhe Drejtor i Programit të Kronobiologjisë në Universitetin e Pensilvanisë.

“Proteina Nemuri është një faktor i rëndësishëm në mbajtjen e gjumit në kohë ekstreme të nevojës, të tilla si kur jemi të sëmurë”, tha autori kryesor Hirofumi Toda, Ph.D., një bashkëpunëtor postdoktoral në Sehgal Lab. “Në fazën tjetër të kërkimit tonë, ne kemi në plan të hetojmë mekanizmin me të cilin nemuri ndikon në procesin e gjumit.