Ballina Dedikime Dita e Verës, festa unike e shqiptarëve; Jeto I Lumtur.al

  Dita e Verës, festa unike e shqiptarëve; Jeto I Lumtur.al

  148

  Dita e Verës, festa unike e shqiptarëve

  14 Marsi është një ditë festive e veçantë në Shqipëri, e cila nuk festohet në asnjë vend tjetër të botës. Quhet “Dita e Verës” edhe pse festohet ardhja e stinës së Pranverës. Dita e Verës konsiderohej dita e fillimit të vitit sipas kalendarit të lashtë të shqiptarëve dhe kjo ditë kremtohej shumë shekuj para se të lindte krishtërimi. Ajo festohej më 1 mars të kalendarit Julian, ditën e parë të vitit të ri (sipas kalendarit Gregorian, “14   Ka qene një festë mbarëshqiptare, që kremtohej si në Veri edhe në Jug, por me nuanca të ndryshme, sipas krahinave. Për këtë festë ka shkruar dhe Faik Konica duke e konfirmuar se fillimet e saj kanë qenë shumë të hershme.

    Jeto I Lumtur.al

   

   

   

  Artikulli paraprakNIZAR QABBANI: VALLË, CILA JE TI MOJ GRUA?
  Artikulli tjetër“Më pëlqen kur një vajzë e di se si duket dhe vishet për t’i theksuar…”/ Thëniet Të Bukura Të Zac Efron…