JiL.al - Jeto i Lumtur

Jeta është një ëndërr …

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

“është e vërtetë, pra: ne shtypim

kjo gjendje e ashper,

kjo tërbim, kjo ambicie,

Në rast se ëndërrojmë ndonjëherë

Dhe po do ta bëjmë, sepse jemi

në një botë kaq të veçantë,

se të jetosh është vetëm të ëndërrosh;

dhe përvoja më mëson,

se njeriu që jeton, ëndërron

çfarë është, derisa të zgjohesh.

Mbreti ëndërron se është mbret dhe jeton

me këtë urdhërim mashtrimi,

rregullimin dhe qeverisjen;

dhe këtë duartrokitje, e cila merr

huazuar, në erë shkruan

dhe e kthen në hi

vdekja (mjerimi i fortë!):

 

Se ka nga ata që përpiqen të mbretërojnë

duke parë që ai duhet të zgjohet

në ëndrrën e vdekjes!

Njeriu i pasur ëndërron pasurinë e tij,

Çfarë ju ofron më shumë kujdes;

njeriu i varfër që vuan ëndrrat

mjerimi dhe varfëria e tyre;

ai që fillon të lulëzojë ëndrrat,

ai që mundon dhe bën sikur ëndërron,

ai që ofendon dhe ofendon ëndrrat,

dhe në botë, si përfundim,

të gjithë ëndërrojnë se çfarë janë,

megjithëse askush nuk e kupton atë.

Dreamndërroj që jam këtu

këto burgje të ngarkuara;

dhe kam ëndërruar që në një shtet tjetër

aq më lajkatare e pashë veten.

Cfare eshte jeta? Një furi.

Cfare eshte jeta? Një iluzion,

një hije, një trillim,

dhe e mira më e madhe është e vogël;

se e gjithë jeta është një ëndërr,

dhe ëndrrat janë ëndrra ”.

Pedro Calderón de la Barca

 

 

Pedro Calderón de la Barca y Henao | Real Academia de la Historia

 

Jeto I Lumtur