Ballina Thënie Miku i vërtetë është një shpirt në dy trupa.

Miku i vërtetë është një shpirt në dy trupa.

109

1. Në më të mirën e tij, njeriu është më fisniku i të gjitha kafshëve; po të mos ishin ligji dhe drejtësia ai do të ishte kafsha më e keqe.

12. Ka vetëm një mënyrë për të shmangur kriticizmin: mos bëj asgjë, mos thuaj asgjë dhe ji thjesht asgjë.

13. Gabimi vjen në shumë mënyra, ndërsa për të bërë gjërat siç duhet ka vetëm një rrugë.

14. Familja është shoqata e krijuar nga natyra për të siguruar nevojat e njeriut.

15. Dinjiteti nuk matet me titujt që zotëron, por me vetëdijen që i meriton.

16. Mirë është që në jetë ashtu si në gosti, të mos dalësh as i etur as i dehur.

17. Të këqijtë binden prej frikës, të mirët prej dashurisë

18. Droja është një stoli për të rinjtë, por një turp për të moçmit.

19. Trimëria është cilësia e parë njerëzore, sepse ajo është cilësia që i garanton të gjitha cilësitë e tjera.

20. Demokraci është atëherë kur sundues janë të varfërit dhe jo të pasurit.

21. Shkollimi është parapërgatitja më e mirë për pleqërinë.

22. Ashtu si sytë e lakuriqëve janë të verbuar nga drita, për të njëjtën arsye edhe shpirtrat tanë janë të verbër përballë gjërave të cilat shihen më qartë se gjithçka.

23. Sikurse një dallëndyshe e vetme nuk sjell pranverë, sikurse si një ditë e vetme nuk sjell pranverë; ashtu një ditë, një kohë e shkurtër nuk e bën njeriun të bekuar e të lumtur.

24. Sikurse ne i duam sa të vërtetën aq edhe miqtë tanë, nderi na thotë që të parën ta respektojmë të vërtetën.

25. Lumturia varet nga ne.

26. Ai që ka shumë miq, nuk ka asnjë.

27. Ai që do të ishte një sundimtar i mirë, duhet së pari të ketë qenë i sunduar.

28. Ai që është i paaftë të jetojë në shoqëri, ose ai që nuk ka nevojë ngaqë i mjafton vetvetja, duhet të jetë ose një bishë, ose një perëndi.

29. Homeri i ka mësuar të gjithë poetët e tjerë artin e të treguarit të gënjeshtrave me zotësi.

30. Shpresa është një ëndërr që nuk fle.

31. E quaj më të zotin atë që i tejkalon dëshirat e tij se atë që i pushton armiqtë e tij; sepse fitorja më e vështirë është ndaj vetvetes.

32. Për të hartuar një fjalim njeriu duhet t’i studiojë tri pika: së pari, mjetet e arritjes së bindjes; së dyti, gjuha; së treti, organizimi i përshtatshëm i pjesëve të ndryshme të fjalimit.

33. Nga nëntë raste në dhjetë, gruaja shfaq më shumë dashuri sesa ndjen.

34. Shtresat e ulëta ngrenë krye për të qenë të barabartë, dhe të barabartët ngrenë krye sepse duan të jenë shtresë sunduese. Kjo është gjendja mendore që i krijon revolucionet.

35. Është shenja e një mendje të ditur të jetë e aftë që ta mirëpresë një mendim pa u pajtuar me të.

36. Njeriu nga natyra është një kafshë politike.

37. Njerëzit veprojnë më shumë për shkak të frikës se për shkak të respektit.

38. Fatkeqësia i tregon ata që nuk janë miq të vërtetë.

Artikulli paraprakThanë që Kiara është e lidhur me një djalë jashtë, Roni tregon të vërtetën
Artikulli tjetërI FUNDIT/ Tërmeti i fuqishëm godet Shqipërinë, banorët e tronditur