Ballina Life Style Partneri pret që të gjejë se çfarë nuk shkon…

Partneri pret që të gjejë se çfarë nuk shkon…

86

Merr lajme ekskluzive  

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë  duke klikuar këtu

“Partneri im pret që unë të marr me mend se çfarë nuk shkon dhe duke qenë se nuk mund ta gjej arsyen e shqetësimit të tij, ai përfundon duke u zemëruar”. Ky arsyetim mund të duket fëminor. Shumë njerëz që presin që partnerët e tyre të jenë mentalistë, fallxhorë dhe lexues të mendimit. Fatkeqësisht, kjo nuk është e mundur. Megjithatë, kjo ndodh shumë shpesh.

Ka nga ata që, larg nga ekspozimi i sigurt i objektit të shqetësimit, zhgënjimit apo bezdisjes së tyre të thjeshtë, zgjedhin një qëndrim pasiv, kështu që është partneri ai që duhet të hamendësojë arsyen e shqetësimit të tyre. Kjo shkakton zhgënjim të dyfishtë. Problemit bazë i shtohet ideja se partneri nuk është në gjendje të lexojë mes rreshtave arsyen e vuajtjes së tyre. Ky imazh, ndryshe nga sa mund të duket, nuk është ekskluziv për gratë.

Nuk janë vetëm gratë që presin që partnerët e tyre të nxjerrin përfundime, a la Sherlock Holmes, ajo që i bën ato të shqetësuara. Këtij hermetizmi i përkushtohen edhe burrat; ata e lënë topin në fushën e partneres në mënyrë që ajo të hetojë origjinën e humorit të tyre. Askush nuk ka një detektor mendor të aftë për të bërë lexime psikike. Dashuria nuk është çështje gjëegjëzash apo magjie, por të dish të ndash në një mënyrë të pjekur dhe inteligjente.

Partneri pret që ju të merrni me mend se çfarë nuk shkon – pse e bën atë?

-Çfarë nuk shkon me ty?

-Asgjë.

– Jeni të shqetësuar për diçka?

-Çfarë mendoni?

Kush më shumë, e kush më pak, të gjithë do ta kenë bërë këtë bisedë personalisht apo edhe përmes ËhatsApp. Është e vërtetë që ndonjëherë ekziston një arsye e dukshme për tensionin apo zemërimin e ndjerë dhe me shumë mundësi partneri nuk është plotësisht i vetëdijshëm për këtë realitet.

Përdorimi i “Unë nuk kam asgjë” ose “si mendoni?” është një strategji e keqe komunikimi. Personi që nuk identifikohet dhe nuk sheh asnjë problem është një menaxher i keq emocional aq sa dikush që nuk e shpreh dhe nuk e ekspozon qartë.

Përdorimi i mbrojtjes, nuk ndihmon ose kontribuon në përmirësimin e situatës. Aspekti shqetësues është se kjo situatë ndodh shumë shpesh. Le të përpiqemi të kuptojmë pse.

Kurthi i pritjes: nëse më do, duhet të mendosh se çfarë më bën të mos ndihem rehat

Kur partneri pret që unë të marr me mend se çfarë më shqetëson, ka një problem në marrëdhënie. Nëse kjo ndodh shpesh është për shkak të pritjeve të rreme.

Shembujt janë si më poshtë:

Duke supozuar se partneri duhet të na kuptojë çdo sekondë dhe në çdo nuancë. Nëse vuaj, nëse diçka më shqetëson, më tremb, më zemëron apo më shqetëson, tjetri duhet ta vërejë menjëherë. Sepse, në fund të fundit, dashuria është pikërisht kjo, një simbiozë e përsosur e dy personave që bëhen një.

Duke e menduar dashurinë si një dimension magjik. Ide të tilla si shpirti binjak, gjysma e përsosur e aftë për të përjetuar të njëjtat emocione janë shkaku i problemeve të shumta në marrëdhënie.

Marrëdhëniet janë realitete të vetë-ndërtuara që ne duhet t’i ripërcaktojmë në një mënyrë të shëndetshme. Vetëm atëherë do të ndalojmë së vuajturi.

Mungesa e vetëbesimit dhe pasivitetit: Nuk t’i them problemet e mia, por ju duhet t’i zgjidhni ato

Njerëzit pasivë janë të shumtë në fushën afektive. Këta janë njerëz që bëjnë më pak përpjekje në nivel emocional dhe që, larg nga përdorimi i vetëbesimit, zgjedhin heshtjen dhe distancën. Burra dhe gra që nuk i ndajnë problemet e tyre, ose sepse janë gjithmonë në mbrojtje ose sepse kanë aftësi të dobëta komunikimi. Në këto raste shtohet një faktor përcaktues dhe është nevoja që partneri të vlejë për dy. “Nëse kam një problem dhe ti më do, është detyrimi yt të zbulosh se çfarë nuk shkon dhe ta bësh jetën time më të lehtë; Nëse diçka më bën të pakënaqur, duhet ta vëreni dhe ta rregulloni në mënyrë që gjërat të shkojnë mirë mes nesh”.

Partneri pret që ai të gjejë se çfarë nuk shkon, sepse ai nuk di të hapet emocionalisht

“Nuk kam asgjë, por jam i pakënaqur dhe pres që ju ta zgjidhni këtë situatë”. Kur partneri juaj pritet të marrë me mend se çfarë nuk shkon me marrëdhënien, ju zakonisht keni aftësi të dobëta të menaxhimit emocional. Mund të ketë një vështirësi të qartë në perceptimin, kuptimin dhe rregullimin e ndjenjave të dikujt, ndaj shfaqen bllokimi dhe hermetizmi.

Në këto raste është e nevojshme të tregoheni të durueshëm dhe të ndihmoni personin tjetër që të shprehë me fjalë botën e tij të brendshme. Studimi i kryer në Universitetin e Kolumbias (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) kujton se kjo mungesë e vetë-rregullimit dhe vetëbesimit është problemi kryesor në marrëdhëniet ndërpersonale.

Të gjithë duhet të punojmë në këtë aspekt. Në fund të fundit, ne nuk jemi fallxhorë dhe duhet të jetë gjithmonë personi tjetër ai që na thotë në mënyrë të sigurt, objektive dhe të qartë se çfarë i bën ata nervozë.

Ne duhet të mësojmë të themi me zë të lartë atë që na shqetëson kur na shqetëson (dhe jo më pas)

Kur partneri pret që ai të gjejë se çfarë nuk shkon, është e qartë se ai ka një ide të gabuar për dashurinë. Shumë herë presim që personi tjetër të jetë më empatik me ne, por kini kujdes! Ndjeshmëria nuk do të thotë fjalë për fjalë të hamendësoni atë që partneri po mendon. Unë mund të ndiej se ai është i pakëndshëm, por nuk do ta di gjithmonë pse.

Ne duhet të mësojmë të themi atë që na bën të ndihemi keq në momentin e duhur. Është e shëndetshme të themi me zë të lartë atë që na shqetëson në të tashmen. Në rast se partneri bën diçka që të ofendon, heshtja dhe pritja që ai ta kuptojë dhe të kërkojë falje është një strategji fëminore që tregon mungesë këmbënguljeje.

Artikulli paraprakGjërat që mësojmë pas një ndarje
Artikulli tjetërIlir Shaqiri- Arta Nitajt: Problemi yt më i madh është hapja e këmbëve