Ballina Life Style Zemrat rrahin në sinkron me njëra-tjetrën kur dy njerëz pëlqehen që në...

Zemrat rrahin në sinkron me njëra-tjetrën kur dy njerëz pëlqehen që në takimin e parë

134

Merr lajme ekskluzive  

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë  duke klikuar këtu

Kur njerëzit ndiejnë kimi të menjëhershme me njëri-tjetrin në një takim të parë, zemrat e tyre fillojnë të rrahin në harmoni, tregon një studim i ri. Shpesh mendojmë se e dimë se çfarë kërkojmë nga një partner, por hulumtimet tregojnë se njerëzit me të cilët në të vërtetë përfundojmë, shpesh nuk përputhen me preferencat tona ideale.

Për të studiuar se çfarë ndodh në një nivel fiziologjik kur njerëzit pëlqehen menjëherë në një takim të parë, Prochazkova dhe kolegët e saj ngritën “kabina takimesh” në tri festivale – një për muzikën, një për artet dhe një për shkencën – në Holandë. Ata ftuan 142 meshkuj dhe femra beqare heteroseksuale të moshës 18 deri në 38 vjeç për të shkuar në takime 4-minutëshe në këto kabina. Pjesëmarrësit mbanin syze për gjurmimin e syve, monitorues të rrahjeve të zemrës dhe pajisje për monitorimin e djersitjes së pëllëmbëve të duarve të tyre.

Disa çifte raportuan se po tërhiqeshin më shumë nga njëri-tjetri ndërsa takimet e tyre përparonin, ndërsa të tjerët nuk arritën të kishin kimi. Nga të gjitha çiftet që u përputhën, 17 për qind shprehën një dëshirë të përbashkët për të shkuar në një takim tjetër. Çiftet që donin të shiheshin përsëri dhe e vlerësuan njëri-tjetrin si tërheqës prireshin të ishin ata që zhvillonin sinkroni fiziologjike. Rrahjet e zemrës së tyre filluan të shpejtohen dhe të ngadalësohen në të njëjtën kohë dhe djersitja e pëllëmbëve të tyre u rrit dhe u ul në të njëjtën kohë.

Ishte e zakonshme që çiftet të pasqyronin buzëqeshjet, të qeshurat, lëvizjet e kokës dhe gjestet e duarve të njëri-tjetrit, por ky lloj sinkronizimi nuk parashikonte tërheqje reciproke. Rezultatet përsërisin kryesisht ato që ekipi gjeti në një version të mëparshëm të studimit, të cilin ata e postuan në një server paraprintimi në 2019.

Mekanizmi që qëndron në bazë të sinkronisë fiziologjike është ende i paqartë, por është e mundur që kur takoni dikë që ju pëlqen vërtet, në mënyrë të pandërgjegjshme i kushtoni vëmendje mikro-shprehjeve të tyre, si zgjerimi i bebëzës, pulsimi i syve ose skuqja, thotë Prochazkova. “Megjithëse nuk i regjistroni me vetëdije këto ndryshime delikate, truri dhe trupi juaj i përpunojnë në mënyrë të pandërgjegjshme këto mikro-shprehje, gjë që bën që rrahjet e zemrës dhe përçueshmëria e lëkurës të sinkronizohen me partnerin”.

Sinkronia fiziologjike është vërejtur gjithashtu midis nënave dhe foshnjave të tyre ndërsa ata janë duke luajtur së bashku, duke sugjeruar se mund të ndihmojë në forcimin e lidhjeve sociale në përgjithësi, thotë Prochazkova. Edhe pse studimi i ri tregon se çfarë ndodh në një nivel më të thellë biologjik kur dy njerëz ndiejnë tërheqje reciproke, ne ende kemi nevojë për më shumë kërkime për t’u përgjigjur pse biem në dashuri me njerëzit që biem”, – thotë Prochazkova. “Ajo që e ndez këtë ndjenjë mes njerëzve mbetet një nga misteret e pazgjidhura të shkencës”.

Artikulli paraprakTest/ Keni gjetur partnerin e duhur?
Artikulli tjetërKy rregull i thjeshtë mund t’ju ndihmojë të bëni gjëra të mëdha